top of page
  • Фото автораМоє Майбутнє. Профорієнтація

Як поліпшити стосунки зі своєю донькою-підлітком


Побудова відносин з підлітком

Ви перестали бути авторитетом для своєї доньки? Вона ненавидить ваш спосіб життя? Їй не подобається те, що ви робите? Вона хоче змінити ім’я, прізвище, будинок, країну і бути зовсім не схожою на Вас? Не лякайтесь. Така поведінка вважається нормальною в підлітковому віці. Є перевірений і дієвий спосіб, який допоможе швидко прокласти місток довіри між вами і донькою. Згодом цей вузенький місточок може перетворитися в широку магістраль міцних відносин. Отже, порада. Згадайте якесь невиконане бажання доньки. Наприклад, вона хотіла косметику або якийсь незвичний модний одяг. Ви не звертали увагу на її прохання або вже встигли відмовити зробити покупку. Що б це не було, виберіть одне бажання доньки, в якому ви можете собі дозволити піти на поступки і яке вам по кишені виконати. Важливий момент: будьте щедрішими, роздаючи дозволи і гроші, ніж зазвичай. Першими запропонуйте доньці придбати бажану річ (якщо це не купівля речі, то підставте сюди ваш варіант: відвідати фестиваль, піти на концерт і т.д.). Запропонуйте РАЗОМ піти в магазин. Купуйте те, що ЇЙ хочеться. Не суперечте їй і не відговорюйте. Радійте можливості порадувати дочку. Будьте м’якими і веселими. Нікуди не поспішайте.

Побудова відносин з підлітком

Купуйте все в рамках своїх можливостей. Не виходьте за них, щоб потім не звинувачувати дитину в зайвих витратах із сімейного бюджету. Будьте готові після успішного відвідування магазину запропонуйте своєму здивованому підлітку продовжити «час удвох» походом в кіно або в кафе. Або прогулянкою. Придумайте, що-небудь. Скиньте вантаж віку і проведіть цей час з дочкою, як з подругою. Це і є головна порада – зійдіть вниз з батьківського п’єдесталу, станьте в своїй душі трохи підлітком і постарайтеся подружитися з дочкою! Це буде перший і дуже дієвий крок до дружби.

Через якийсь час, через місяць або раніше, повторіть подібний досвід. Нехай такі «вилазки», присвячені бажанням дочки, будуть повторюватися. Не занадто часто, але і не дуже рідко. Згодом, «вилазки» можна буде почати присвячувати і ВАШИМ бажанням. Вибрати щось в магазині для вас. Або сходити на цікаву для вас виставку. У вас все вийде. Наснаги і терпіння!


Читайте наш блог, тут є статті про вибір професійного шляху, профорієнтацію та стосунки батьків і дітей.

bottom of page