top of page
  • Фото автораМоє Майбутнє. Профорієнтація

Важливі кроки в побудові відносин з підлітком. Крок 3 - ПРИЙНЯТТЯ.


Побудова відносин з підлітком

Перш, ніж зробити 3й крок, ще раз виконаємо перші 2 кроки.


Відчуємо надію. Відчуємо в собі маленькі іскорки радості, які дає надія. Дамо їм розгорітися, з іскор нехай утвориться вогник, світло і тепло.


Відчуємо «себе всередині себе», як ми робили це під час кроку 2. «Перебуваючи в собі», якомога більш глибоко усвідомимо, що у нас є дитина. Що це окрема інша людина. Яка вона ця людина? Опишемо собі все гарне, що про нього знаємо.


Переходимо до кроку 3. Приймемо підлітка такого, яким він є з усіма його плюсами і мінусами.


Побудова відносин з підлітком

Почнемо з того, що він має ПРАВО на ПОМИЛКИ. Наскільки серйозними не були б зараз його помилки – він має право помилятися.


Всередині себе – ДОЗВОЛИМО йому помилятися. Це дуже важливо. Не можна пропустити цей момент. ДОЗВОЛИМО нашому підлітку помилятися. БУТИ НЕПРАВИМ. Перебувати в омані. Він має на це право!


Не боїмося, що він залишиться таким назавжди. Не піддаваймося тривожності через переживання, яким він виросте. Не намагаймося, помітивши найменший «грішок» підлітка, відразу ж зробити йому зауваження.


Про нотації, лекції та зауваження та те, чим їх варто замінити, буде окрема розмова пізніше.


Важливий момент. Дозволити помилятися НЕ ОЗНАЧАЄ дозволити хамити, матюкатися, застосовувати силу. Цьому говоримо рішуче «НІ». Як? Про це в наступних кроках.


Далі. ПРИЙМІМО за непорушну даність тимчасову НЕСПРОМОЖНІСТЬ підлітка тверезо міркувати як доросла людина, робити правильний вибір, робити корисні для нього речі. Він зараз не може. Зачекаємо. Він ПОКИ не може. Просто ніяк не може. Крапка.


Приймімо це. Не треба боротися з цим. Така його і наша реальність на сьогоднішній день. З нею марно і шкідливо боротися. Реальність треба прийняти. Сказати «спасибі!» І «спасибі, що так, а не гірше».


І тоді, на благодатному грунті спокою, прийняття і подяки почнуть проростати зерна змін.


Розслабимося, заспокоїмося і повіримо: якщо ми та інше оточення не задавить і не зруйнує особистість підлітка за час його «підростання», то всі ці кричущі недоліки трансформуються в здорові риси характеру, звички і якості.


Читайте на цьому сайті інші статті на тему стосунків між батьками та дітьми, а також на тему вибору професійного шляху. Як центр "Моє майбутнє" допомагає з професійним вибором, та як проходить профорієнтація в нашому центрі дивіться на сторінках сайту.

bottom of page