top of page
  • Фото автораМоє Майбутнє. Профорієнтація

Важливі кроки в побудові відносин з підлітком.Крок 2 - УСВІДОМЛЕННЯ.


Побудова відносин з підлітком

На початку шляху доведеться зробити найбільш складний крок. Можливо, не для всіх, але для багатьох з нас він буде нелегким. Читаймо нижче. Усвідомимо, хто живе поруч з нами. Йдеться в першу чергу про підлітка, але добре якщо це зачепить й інших наших близьких. Подивимося на свою дитину немов вперше. Роздивимося детально зовнішність, фігуру, волосся, недоліки, переваги. Те, що ми і так раніше добре помічали, не розглядаймо. Особливо, якщо це щось нас дратувало. Роздивимося уважно все інше. Тільки так, щоб не привертати уваги. Можливо, зробимо це, коли дитина спить, сидить або йде, обернувшись спиною до нас. Добре розглянули? Помітили деталі? Тепер спробуємо не тільки очима, а й усіма іншими органами наших почуттів сприйняти свою рідну людину, свою дитину. Для того, щоб зробити це найкращим чином, на початку зосереджуємося на самому собі. Намагаємося відчути самого себе: закриймо очі, відчуймо своє тіло зсередини. Як рухаються очі під повіками; як рот зсередини поступово наповнюється слиною і ми ковтаємо її; як зі звуком в ніздрі входять і виходять потоки повітря. Відчуємо себе всередині себе. Ми – в своєму тілі, в своєму будинку, в своєму будиночку .. :)) Наша шкіра – це наші кордони. Всередині – це я, персонально я. Зовні – решта світу.

Побудова відносин з підлітком


Утримуємо стан «перебування всередині себе». Тепер торкнімося речей і предметів побуту свого підлітка. Прислухаємося до своїх тактильних відчуттів. Вдихнімо його запахи. Нікуди не поспішаємо. І не робимо ніяких висновків. Просто помічаємо, спостерігаємо, досліджуємо й усвідомлюємо. Сприймімо свого підлітка об’ємно, всіма своїми почуттями, думками, душевними емоціями і глибинним сприйняттям. Поруч з нами живе окрема людина. Відчуймо радість від того, що вона ЖИВЕ, ЖИВА.

А тепер, для самого себе опишемо усно або навіть письмово, що за людина наш підліток. Ще раз усвідомимо, хто живе поруч з нами. Опишемо це конкретними словами. Будьмо щедрими на добрі слова і скупими на критику. До зустрічі в нашій рубриці "Батькам підлітків"👋 Звертайтесь до нашої команди, якщо вашій дитині потрібна профорієнтація ;)

bottom of page