top of page
  • Фото автораМоє Майбутнє. Профорієнтація

Ваш підліток хоче дорогу річ, яку Ви не можете або не хочете купити.Що робити?


Побудова відносин з підлітком

Він весь час говорить про неї. Він засмучується і «депресує», що не може отримати бажане. Він злиться на вас, що ви «нічого не можете».


Не хвилюйтесь. Все в порядку. Це буває з дуже багатьма підлітками.


Є простий спосіб, як перевести питання даної покупки з проблемного в перспективне.


Запропонуйте своєму підлітку РАЗОМ зайти в магазин, де продається ця річ, або в інтернет-магазин, якщо річ продається в мережі. Попросіть його показати вам покупку його мрії.


Побудова відносин з підлітком

Задайте якомога більше питань. Попросіть його розповісти про цю річ настільки детально, наскільки захочеться самому підлітку. Ні до чого його не примушуйте. Просто невеликими навідними питаннями підводьте його до продовження спілкування. .

Помрійте вголос, як було б чудово, якби у вас була можливість купити цю річ. Не бійтеся довше «зависнути в мріях» і пообговорювати, як реально ваша дитина користуваласяб цією річчю, якби вона у нього була. Робіть це, якщо підліток налаштувався на вашу хвилю і його не дратує вся ця розмова. Скажіть дитині, як ви були б раді, якби у вас вийшло коли-небудь подарувати йому цю річ, і вам шкода, що реальність виглядає так, що покупка зараз неможлива. (Або недоцільна. Недоцільність – теж може бути причиною відмови).

Побудова відносин з підлітком

Запропонуйте РАЗОМ придумати в режимі «мозкового штурму» варіанти того, як накопичити або заробити на бажану річ або заслужити її якимось чином, перемігши недоцільність. Нехай це буде мрійливо і весело.


Накидайте всі варіанти, які приходять в голову, від реальних (якщо такі є) до найбільш нереальних і екзотичних. Озвучте варіанти, які подобаються вам обом.


Тепер, візьміть час на «перетравлення» всього сказаного і почутого вами і самим підлітком. Підліток порівняє своє бажання з необхідністю заробляти або «заслуговувати», а ви порівняйте свою реальну ситуацію з бажанням піти назустріч підлітку.


Можливо, ситуація нерозв’язна і покупка ніколи не відбудеться. Однак, обговорення і спільне уявне «проживання» цієї покупки як реальної створить позитивний досвід спілкування з дитиною. У нього залишиться пам’ять і відчуття, що ви – не ворог і розумієте його бажання, хоча і не можете їх виконати.


Можливо, ситуація зміниться для вас після такого спілкування зі своїм підлітком, і ви захочете купити йому бажану річ згідно з яким-небудь з варіантів, які ви разом обговорювали. Тоді, в добру путь – обговорюйте умови, приходьте до домовленості і чітко стежте за її виконанням усіма сторонами.


Обидва варіанти – виграшні. Наснаги! У вас все вийде!


В нашому блозі можна знайти статті на тему профорієнтації, вибору професійного шляху та стосунків дітей та батьків.

bottom of page